Jak transportuje się ziemniaki?

Transportowanie płodów rolnych, w tym ziemniaków, to wyjątkowo trudne zadanie. Liczy się nie tylko czas przewozu towaru, lecz równie ważne jest zapewnienie odpowiedniej temperatury, poziomu wilgotności oraz tlenu. Sprawdź, jakie są ogólne zasady transportu warzyw i owoców oraz jak transportuje się ziemniaki.

 

Jakie są ogólne zasady transportu warzyw i owoców?

Podczas transportu warzyw i owoców najważniejsze jest zachowanie właściwej temperatury, czyli bliskiej zeru. Jeśli temperatura osiągnie dwadzieścia lub więcej stopni Celsjusza warzywa i owoce zaczną oddychać niemal dwadzieścia razy szybciej. Podobnie niekorzystne dla transportowanych płodów rolnych są ciągłe zmiany temperatur, powodujące zmiany właściwości fizycznych i biochemicznych warzyw oraz owoców.

Równie ważne jest zachowanie wilgotności powietrza na poziomie od 90 do 95 procent, dla warzyw nawet 100 procent, przy czym aby warzywa trwałe nie ucierpiały w transporcie, muszą być transportowane przy wilgotności nieprzekraczającej 70%. Zbyt duża wilgoć w przypadku wybranych płodów rolnych bowiem może być przyczyną przedwczesnego kiełkowania oraz powstawania pleśni.

Ekspozycja przewożonych produktów na światło słoneczne z kolei ma wpływ na zbyt szybkie dojrzewanie i kiełkowanie roślin, zanim dotrą do miejsca przeznaczenia.

 

Zasady przewożenia ziemniaków

Ziemniaki wczesne w transporcie dobrze znoszą temperaturę od 10 do 15 stopni Celsjusza, przy wilgotności względnej powietrza na poziomie od 90 do 95 procent. Okres ich bezpiecznego przechowywania wynosi od dziesięciu do czternastu dni. Ziemniaki dojrzałe z kolei należy przewozić w temperaturze do 5 stopni Celsjusza i przy wilgotności na poziomie 98 %. Można je przechowywać przez okres od pięciu do dziesięciu miesięcy. Do transportu ziemniaków używa się lekkich naczep samowyładowczych, „firanek” i chłodni. Dobrze sprawdzają się wywrotki i systemy walking floor.

Przewożąc płody rolne warto pamiętać, aby jednocześnie transportować owoce i warzywa o podobnych wymaganiach względem temperatury, wilgotności oraz zapotrzebowania na tlen. Nie należy przewozić różnych mocno pachnących produktów, gdyż znacznie obniży to ich jakość oraz wpłynie na szybsze ich starzenie się. Przykładowo jabłek nie należy przewozić z awokado, a bananów z kiwi, arbuzami i marchewką.